Zware rellen in Ferguson na uitspraak onderzoeksjury

De spanning in de voorstad Ferguson bij de Amerikaanse stad St. Louis neemt toe. Een grand jury die moet bepalen of er voldoende verdenking is om vervolging in te stellen in verband met de dood van de zwarte tiener Michael Brown is tot een besluit gekomen, dat later maandag bekend wordt gemaakt. Dat heeft de advocaat van de familie Brown bevestigd.

Brown werd na een confrontatie met een blanke politieman in augustus doodgeschoten. Volgens vrienden was hij ongewapend. In Ferguson braken rellen en plunderingen uit, die de politie met pantserwagens en traangas probeerde te bedwingen, wat bij de bevolking nog meer kwaad bloed zette.

Volgens advocaat Benjamin Crump is de familie van Brown boos dat het openbaar ministerie niet zelf heeft besloten de betrokken agent aan te klagen, maar de beslissing overlaat aan de grand jury.

Update 3.51 uur
Darren Wilson zal niet worden vervolgd voor het neerschieten van Michael Brown. Dat heeft een grand jury in St. Louis County, Missouri besloten. Op basis van het fysieke bewijs kon wel worden vastgesteld dat de schoten die Wilson loste de oorzaak zijn van het overlijden van Brown, maar getuigenverklaringen waren onvoldoende coherent, en vaak zelfs tegenstrijdig, dat niet kon worden vastgesteld dat Wilson een fout heeft gemaakt.

Update 4.47 uur
In Ferguson zijn ondertussen zware rellen uitgebroken. Politie wordt bekogeld met stenen en flessen en worden ook op meerdere plaatsen beschoten met (hand)vuurwapens. Op diverse plaatsen zijn ook brandjes uitgebroken. Politie reageert op het geweld met traangas en beanbags.