FOK!toen: The Kinks - Muswell Hillbillies

Het is vandaag op de kop af 43 jaar geleden dat het fijne album Muswell Hillbillies van de Britse rockband The Kinks in de Amerikaanse platenwinkels verscheen. Het negende studioalbum van The Kinks werd vernoemd naar de wijk Muswell Hill in Noord-Londen, waar bandleider Ray Davies en zijn jongere broertje Dave opgroeiden en waar ook The Kinks aan het begin van de jaren zestig waren opgericht. In FOK!toen vandaag aandacht voor dit ondergewaardeerde pareltje van The Kinks uit 1971.

The Kinks - Muswell Hillbillies
The Kinks - Muswell Hillbillies

Cherry cola en een penis transplantatie
Het begin van de jaren zeventig was een uitermate succesvolle tijd voor de Britse band The Kinks. De groep had een enorme hit gescoord met de single 'Lola' en ook het album Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One was het bestverkochte Kinks-album tot op dat moment en zou zelfs in Amerika de album Top 40 bereiken. Begin 1971 verscheen de soundtrack voor de film Percy, een bizarre komische film over een penis transplantatie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Raymond Hitchcock. De plaat met voornamelijk instrumentale nummers was geen groot succes en ook het Amerikaanse moederlabel Reprise weigerde om de plaat in Amerika uit te brengen. Niet lang nadat de soundtrack Percy was uitgebracht verliep ook het platencontract met Pye en Reprise.

The Kinks - Muswell Hillbillies 1
The Kinks

Konk
Midden 1971 kregen The Kinks een contract voor 5 jaar aangeboden door RCA Records en kregen bovendien een voorschot van 1 miljoen dollar om hun eigen Konk Studios te gaan bouwen. Voor de opnames van Muswell Hillbillies ging de band, bestaande uit Ray en Dave Davies (beiden zang en gitaar), John Dalton (basgitaar), John Gosling (toetsen) en Mick Avory (drums), naar de beroemde Morgan Studios in Willesden in Noord-West Londen, waar ook artiesten zoals Led Zeppelin, Supertramp, Pink Floyd en Paul McCartney legendarische platen opnamen.

The Kinks - Muswell Hillbillies center

Muswell Hillbillies was een plaat waarop Ray Davies de spanningen en frustraties van het moderne leven bezong en dan in het bijzonder het leven van een gewone arbeider en de daarbijbehorende armoede. Muswell Hillbillies was eveneens de eerste elpee van The Kinks die werd opgenomen met de nieuwe blazersectie genaamd The Mike Cotton Sound, bestaande uit Mike Cotton op trompet, John Beecham op trombone en Alan Holmes op klarinet.

The Kinks - Muswell Hillbillies 2
The Kinks in 1971

Het album
Muswell Hillbillies was de eerste elpee van The Kinks die zou worden uitgebracht op RCA Records. De plaat, waarop alle liedjes waren geschreven door Ray Davies, was commercieel gezien geen groot succes. In het Verenigd Koninkrijk zou de plaat de hitlijsten niet eens halen en ook in Amerika kwam de elpee niet verder dan een 48e plaats in de album charts. Na het immensen succes van 'Lola' waren de verkopen van Muswell Hillbillies een grote teleurstelling. Het enige blad dat zeer te spreken was over de plaat was Stereo Review, die Muswell Hillbillies uitriep tot de Beste Elpee van 1972.

The Kinks - Muswell Hillbillies A

Kant A:
01. 20th Century Man
02. Acute Schizophrenia Paranoia Blues
03. Holiday
04. Skin & Bone
05. Alcohol
06. Complicated Life

The Kinks - Muswell Hillbillies B

Kant B:
01. Here Come The People In Grey
02. Have A Cuppa Tea
03. Holloway Jail
04. Oklahoma U.S.A.
05. Uncle Son
06. Muswell Hillbilly


De her-uitgaves van Muswell Hillbillies
In 2013 zou Muswell Hillbillies als Deluxe Edition worden uitgebracht. Naast het reguliere album treffen we ook een tweede cd aan met alternate takes, demo's en andere nooit eerder uitgebrachte liedjes. Zo horen we een opname van 16 mei 1972 in de John Peel Show, waar de mannen de liedjes 'Acute Schizophrenia Paranoia Blues', 'Holiday' en 'Skin and Bone' vertolkten. Ook komen we de tracks 'Mountain Woman' en 'Kentucky Moon' tegen, die in 1998 al als bonustracks op de cd van Muswell Hillbillies waren toegevoegd.

Op 10 november 2014 is Muswell Hillbillies in een zogenaamde Legacy Edition uitgebracht. Naast het reguliere album en een groot aantal bonustracks bevat de set ook een dvd met een aantal promotionele tv-optredens die The Kinks na het uitgeven van dit album maakten.