Nederland ingedeeld in regio's tegen vogelgriep

Er komen andere maatregelen om de vogelgriepuitbraak in te dammen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) deelt het land op in vier regio's, zodat het virus zich zo min mogelijk kan verspreiden. Contact tussen deze regio's wordt tot een minimum beperkt. De maatregelen van Dijksma blijven naar verwachting drie weken gelden.

De twee pluimveerijkste gebieden (de Gelderse Vallei en de Peel) worden door de indeling in zones van elkaar gescheiden. Ook zijn zij hierdoor gescheiden van de twee andere regio's. Hekendorp en Ter Aar liggen in een derde zone, Kamperveen in de vierde zone.

Het landelijke handelsverbod van 72 uur kwam zondagmiddag om 14.00 uur tot een eind. Dijksma besloot dat verbod niet te handhaven, maar met nieuwe maatregelen te komen. Boeren mogen daardoor weer wel handelen in pluimvee.

Een kort overzicht van de maatregelen:

- Het land wordt verdeeld in vier regio's: het westen (met Ter Aar en Hekendorp, waar de vogelgriep is vastgesteld), de Gelderse Vallei (Barneveld en omgeving), het zuidoosten (met de Peel) en het noorden en oosten (met de getroffen bedrijven in Kamperveen). Het contact tussen die gebieden moet minimaal blijven.

- Boeren mogen weer handelen in pluimvee. Het kabinet had dat verboden, maar dat verbod liep zondagmiddag om 14.00 uur af.

- Hygiëne is erg belangrijk, dus moeten transportwagens na elke rit opnieuw worden gereinigd en ontsmet.

- Wat verboden is: aanvoer van nieuw pluimvee naar bedrijven; vervoer van pluimveemest; vervoer van eendagskuikens naar pluimveebedrijven (ze mogen wel worden geëxporteerd); jacht op alle dieren; tentoonstellen van 'pluimvee en ander gevogelte'.

- De nieuwe regels gelden waarschijnlijk voor 21 dagen.