Bahrein naar stembus voor parlementsverkiezingen

De bevolking van Bahrein mag zaterdag voor het eerst sinds vier jaar geleden de Arabische Lente uitbrak naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Een oproep tot een boycot van de oppositie dreigt de stembusgang echter te overschaduwen.

Een groep oppositiepartijen, waaronder de populaire sjiitische partij Al-Wefaq, heeft hun achterban opgeroepen niet te gaan stemmen. Volgens Al-Wefaq gaat de regering niet serieus om met hervormingen en bovendien wordt er te weinig gedaan aan de verzoening tussen de sjiieten en soennieten in het land.

In totaal doen er 419 kandidaten mee aan de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen. Volgende week vindt er een tweede ronde plaats als in de eerste ronde kandidaten niet meer dan vijftig procent van de stemmen hebben gekregen.

De verkiezingen bepalen de samenstelling van het lagerhuis. Hoewel het lagerhuis maar beperkte directe invloed heeft, is het een belangrijk symbool voor de hervormingen die tien jaar geleden werden ingezet. Leden van het hogerhuis worden aangewezen door koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Zijn familie bezet de hoogste posten in de regering, waaronder die van premier. De eerste uitslagen worden zondag verwacht.