Twee jaar schorsing voor 'liegende' paralympiër

Paralympisch boogschutter Norbert Murphy is door het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) voor twee jaar geschorst. De Canadees zou zich in juni in het Tsjechische Nove Mesto schuldig hebben gemaakt aan het misleiden van de artsen die zijn handicap moesten bepalen, en dus de klasse waarin hij uit mocht komen.

Opvallend is dat de 58-jarige Murphy al jaren meedraait in de sport. Al vanaf het eerste WK 'para-boogschieten' in 1998 was hij van de partij, waarbij hij in 2009 zelfs brons won. Zijn grootste succes kwam echter twee jaar geleden, toen hij in Londen brons pakte op de Paralympische Spelen.

Murphy komt normaal uit in de klasse W1, waarin vanuit een rolstoel geschoten wordt door atleten die zowel beperkingen aan de armen als aan de benen hebben. De chief classifier, de 'hoofdarts' die de classicifatie bepaald, in Nove Mesto bepaalde na afloop aan de hand van beelden en observaties dat de Canadees de artsen misleid zou hebben. Zo zou hij zich minder sterk voor hebben gedaan dan hij eigenlijk is en pretendeerde hij over minder beweging en balans te beschikken dan in werkelijkheid het geval was.

Volgens de handleiding van het IPC krijgt een atleet die de artsen misleidt geen klasse toegewezen en mag hij dus niet in actie komen. Ook komt er een straf bij kijken, in dit geval van twee jaar. Voor Murphy heeft dat grote gevolgen. Hij mag pas vanaf 23 juni 2016 weer een classificatie aanvragen, terwijl de laatste kwalificatiemomenten voor de Spelen in Rio twee weken later aflopen. Door zijn acties heeft hij dus amper kans om zijn bronzen medaille te kunnen verdedigen.

Murphy op weg naar paralympisch brons in Londen in 2012 (Foto: Getty)