'Vluchtelingen frauderen niet bij gezinshereniging'

Door Nederland ingestelde maatregelen om misbruik van de gezinsherenigingsregeling te voorkomen zijn mogelijk onnodig. Vluchtelingen met een verblijfsstatus frauderen niet bij de aanvragen, concludeert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) vrijdag na eigen onderzoek. Het Nederlandse beleid is niet in strijd met het Europees recht.

Volgens ACVZ blijkt dat vluchtelingen geen misbruik maken van de regeling als ze familieleden naar Nederland willen halen. Er zijn daar 'geen aanwijzingen' voor. In 2009 scherpte het kabinet de regels voor het nareizen van familieleden van vluchtelingen flink aan, zo werden mensen op ambassades gehoord.

Een deel van de maatregelen is overigens al teruggedraaid. Ook werd de aanvraagprocedure versoepeld. Zo werd twee jaar geleden een dna-test opnieuw ingevoerd waarmee een familieband makkelijker kan worden aangetoond.

Volgens de ACVZ is de Nederlandse regeling wel in lijn met de Europese regelgeving. Het College voor de Rechten van de Mens concludeerde in september dat Nederland Europese gezinsherenigingsrichtlijn te strikt toepast. Op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) toetste de ACVZ daarom het Nederlandse beleid.

De commissie doet acht aanbevelingen om het gezinsherenigingsbeleid te verbeteren. Een daarvan is dat vluchtelingen met een verblijfsstatus in sommige gevallen meer tijd krijgen om een aanvraag in te dienen. Daar staat nu drie maanden voor, maar soms is de situatie van een vluchteling zo bijzonder dat meer tijd nodig is. Dit moet worden vastgelegd in de Vreemdelingenwet, aldus ACVZ.

De ACVZ onderzocht bijna vierhonderd aanvragen. Het rapport wordt als advies aan Teeven aangeboden. Nederland is altijd al voor strenge regels geweest. Twee jaar geleden drong Nederland als enige land in Europa aan op strengere regels.