Erven Nobelprijswinnaar ruziën over filmrechten

De erven van John Steinbeck beweren dat de literair agent van de in 1968 overleden schrijver hen onterecht buiten onderhandelingen over filmrechten houdt. Steinbecks zoon en schoondochter zijn naar de rechter gestapt. De schrijver won in 1962 de Nobelprijs voor de literatuur.

Volgens de twee erfgenamen is het agentschap niet bevoegd om over de filmrechten te onderhandelen. Thomas Steinbeck kwam erachter toen media schreven dat zijn vaders boek East of Eden en The Grapes of Wrath mogelijk verfilmd worden. Thomas stelt 66,6 procent van de rechten op het werk van zijn vader te hebben.

Het gesteggel over de rechten begon bij de dood van Steinbeck. De schrijver gaf de controle over de boeken aan zijn vrouw Elaine, maar zijn kinderen kregen de rechten. De twee partijen kwamen in 1983 tot de afspraak dat de kinderen van Steinbeck een deel van het geld kregen dat nog wordt verdiend.

Toen Elaine in 2003 overleed, gingen haar rechten naar haar kinderen uit een eerder huwelijk. Daarna begon het geruzie weer opnieuw.