Van Gerwen, Barney en Klaasen naar tweede ronde EK darts

Vanavond kwamen er vier Nederlandse darters in actie op het EK van de PDC. Benito van de Pas, Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld verschenen aan de oche. 

Van de Pas is bezig aan een aardig debuutjaar bij de PDC. Via de European Order of Merit plaatste hij zich voor dit toernooi. Hij wist het Peter Wright heel erg lastig te maken, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de runner up van het WK, het werd 6-5. Van de Pas kreeg in de laatste leg één pijl voor de wedstrijd, terwijl Wright al een kans had gehad om de partij af te maken. De dubbel achttien werd echter niet uitgegooid. 

De grootste verrassing van de avond kwam uit de wedstrijd James Wade - Ronny Huybrechts. De oudere broer van Kim Huybrechts wist te stunten door met 6-4 Wade te verslaan. Wade stond twee weken geleden nog in de finale van de World Grand Prix en afgelopen weekend won hij een Player Championship.  

Klaasen nam het op titelverdediger Adrian Lewis. The Cobra wist direct een break te plaatsen, maar Lewis brak ook direct terug. Klaasen liep uit naar 5-4 en de derde 180'er van de wedstrijd leidde de zege in. Klaasen won met 6-4 en treft zaterdag in de tweede ronde Jamie Caven. Van Gerwen nam het vrijdagavond op Justin Pipe. Het was voor de wereldkampioen geen lastige wedstrijd, het werd 6-3. Mighty Mike treft in de volgende ronde Brendan Dolan.

De laatste partij van de avond ging tussen Barney en Simon Whitlock. Tot 4-3 voor Van Barneveld gingen de legs met de pijlen mee. Van Barneveld kon in leg acht een break plaatsen, maar kon de partij niet daarna uitgooien. Whitlock wist direct terug te breaken. Een leg later kon Van Barneveld het karwei alsnog afmaken en versloeg daarmee Whitlock met 6-4. Zaterdagavond treft hij in de tweede ronde Vincent van der Voort.

Uitslagen European Championship - Ronde I - avondsessie

Darter Darter Uitslag
Peter Wright Benito van de Pas 6-5
Andy Hamilton Stephen Bunting 1-6
Gary Anderson Terry Jenkins 5-6
James Wade Ronny Huybrechts 4-6
Adrian Lewis Jelle Klaasen 5-6 
Michael van Gerwen Justin Pipe 6-3 
Phil Taylor Steve Beaton 6-2 
Simon Whitlock Raymond van Barneveld 4-6 

Tweede ronde: middagsessie vanaf 14:00 uur
Terry Jenkins v Robert Thornton
Dave Chisnall v Ian White
Lewis/Klaasen v Jamie Caven
Peter Wright v Kim Huybrechts

Avondsessie vanaf 20:00 uur
Raymond van Barneveld v Vincent van der Voort
Phil Taylor v Stephen Bunting
Michael van Gerwen v Brendan Dolan
Ronnie Huybrechts v Mervyn King