Servië met twijfelachtig argument boos over IOC-erkenning Kosovo

De beslissing van het IOC om Kosovo als voorlopig lid te erkennen valt slecht bij Servië, het land waarvan Kosovo zich in 2008 afscheidde. De Serviërs hebben officieel protest aangetekend bij het Internationaal Olympisch Comité. "Wij veroordelen dit ten zeerste", meldden ze donderdag in een verklaring.

Het IOC maakte woensdag bekend dat Kosovo wordt erkend als voorlopig lid. Het Balkanland krijgt tijdens een bijeenkomst in Monaco in december mogelijk een volledig lidmaatschap. Dat is vereist voor deelname aan de Olympische Spelen.

Het Servisch olympisch comité wijst erop dat niet eerder een land dat geen lid is van de Verenigde Naties werd toegelaten tot het IOC. De bond laat zich bij eventuele verdere stappen leiden door het officiële Servische beleid ten aanzien van Kosovo.

Hoewel wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA een verzoek om lidmaatschap van Kosovo eerder afwezen, kreeg het nationale elftal wel toestemming om internationale wedstrijden te spelen.

Het door Servië aangedragen argument over het nooit eerder tot het IOC toelaten van een land dat geen VN-lid is klopt overigens niet. In 1947 werd het toenmalige Birma - nu Myanmar - toegelaten tot het IOC, een jaar voor het lid werd van de VN. Ook onder meer Andorra, de Bahama's en Monaco waren al IOC-lid voor ze toegelaten werden tot de VN.