Striptekenaar Haagse Harry (59) overleden

De Haagse tekenaar Marnix Rueb is woensdagnacht in zijn slaap overleden. Rueb was bekend van zijn creatie Haagse Harry, die in 1981 het levenslicht zag. De stripmaker werd drie weken geleden opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsklachten. Daar bleek dat hij longkanker had en niet meer te behandelen was, laat zijn familie donderdag weten. Rueb is 59 jaar geworden.

Haagse Harry stond eerst jarenlang in het Haagse uitgaanstijdschrift Doen, voordat het eerste album Kap Nâh!! in 1994 verscheen. Daarna volgden nog vier albums. De strips over de Hagenees in trainingspak met zijn fonetisch gespelde dialect zijn ook buiten de hofstad populair.

Rueb werkte met Sjaak Bral en zijn broer Robert-Jan Rueb ook aan Haagse uitgaves als Ut Groen-Geile Boekie over het Haagse dialect en twee zogenoemde Scheuâhkalendâhs. Zijn laatste publicatie was de Haagse vertaling van Nijntje, die vorige maand werd gepresenteerd.

Bral noemt het een 'zwarte, inktzwarte dag voor Den Haag'. "Wij verliezen een van onze grootste humoristen", schrijft hij op Facebook. "Een lief mens. Een prachtvriend. Grondlegger van de Haagse taal. Geestelijk vader van Haagse Harry. Ik mis je nu al."