Lagere eis voor moord op sportschoolhouder

Voor de moord op sportschoolhouder Mondher Bennour uit Almere heeft het OM woensdag in hoger beroep celstraffen tot achttien jaar geëist. Dat is lager dan de eis die eerder bij de rechtbank werd uitgesproken. Justitie wilde toen nog celstraffen tot 22 jaar voor de drie verdachten. Ze werden vorig jaar veroordeeld tot straffen tot vijftien jaar cel.

De sportschoolhouder werd in september 2011 voor zijn woning doodgeschoten. Er ging volgens justitie een lange voorbereiding aan het misdrijf vooraf. Een van de verdachten had de sportschool overgenomen, maar de financiën waren nog niet rond. Bennour zou daarop zijn familie hebben bedreigd.

Tegen de 41-jarige schutter eiste het OM in hoger beroep achttien jaar cel. Dat was in eerste aanleg nog 22 jaar. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar cel, net als een 28-jarige medeverdachte. Tegen hem was toen negentien jaar cel geëist en nu achttien.

De derde verdachte is een 47-jarige man, die wordt gezien als medeplichtige omdat hij van de plannen wist. Hij is vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel, na een eis van zeventien jaar. Justitie eiste woensdag tegen hem twaalf jaar. De eis is lager omdat het OM nu van oordeel is dat zijn rol minder zwaar was.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet naar verwachting 27 november uitspraak.