'Commissie kraakt landen om begrotingen'

De Europese Commissie gaat woensdag vijf eurolanden, waaronder Frankrijk en Italië, op de vingers tikken over de begrotingen die ze hebben ingediend. Dat schrijft The Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.

De vijf landen overschrijden de begrotingsregels die door Brussel zijn gesteld. Naast Frankrijk en Italië gaat het volgens de krant om Oostenrijk, Slovenië en Letland.

Volgens de krant hebben de landen verschillende regels geschonden. Zo heeft Frankrijk in zijn begroting een tekort boven het door Brussel ingestelde maximum van drie procent. Ook zouden de Fransen niet genoeg gedaan hebben om het structurele tekort op de begroting terug te dringen.

Italië zit wat betreft het huidige begrotingstekort onder de drieprocentnorm, maar gaat elders de fout in, schrijft The Financial Times. De regering moest van Brussel structurele hervormingen doorvoeren om zijn enorme staatsschuld van 135 procent terug te dringen. Volgens de regels van de Commissie mag de staatsschuld maximaal zestig procent bedragen. In de eurozone heeft alleen Griekenland een hogere staatsschuld.