Jihadprediker eist vrijlating Britse IS-gijzelaar

De bekende jihadprediker Abu Mohammed al-Maqdisi heeft er bij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op aangedrongen de Britse hulpverlener Alan Henning vrij te laten. De islam verbiedt dat niet-moslims die moslims in nood helpen een haar wordt gekrenkt, verkondigde Al-Maqdisi op zijn website.

IS dreigt Henning te onthoofden als Groot-Brittannië zijn steun aan Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurgroep niet intrekt. Datzelfde gruwelijke lot ondergingen eerder een andere Brit en twee Amerikanen.

Al-Maqdisi, ook bekend als Essam al-Barqawi, was de mentor van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al-Qaida in Irak die in 2006 bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam. In juni kwam hij in Jordanië vrij na een gevangenschap van vijf jaar.

Henning werkte voor een liefdadigheidsorganisatie die wordt geleid door moslims en hulp stuurt naar Syriërs in nood. "Is het redelijk dat hij wordt beloond met ontvoering en moord? (...) Hij zou moeten worden bedankt", aldus Al-Maqdisi. "We roepen de (Islamitische, red.) Staat op deze man vrij te laten en andere medewerkers van hulpgroepen die het land van moslims binnenkomen bescherming te bieden (...) in lijn met het oordeel van de sharia."