ANP neemt Novum over

Novum Nieuws gaat grondig reorganiseren. Het persbureau schrapt ruim tweederde van het aantal medewerkers bij de nieuwsdienst. De overige werknemers kunnen aan het werk blijven in een 'samenwerking' met concurrent ANP, die volgens de NOS neerkomt op een overname.

Als gevolg van de 'verslechterende markt- en economische omstandigheden' is Novum Nieuws gedwongen 37 arbeidsplaatsen te schrappen. Vanaf 1 januari 2015 gaat het persbureau met 15 medewerkers door in samenwerking met het ANP, zo liet Novum donderdag weten.

Het bureau gaat daarvoor materiaal inkopen bij de persbureaus Associated Press, Reuters en ook ANP. De personeelsvertegenwoordiging van Novum Nieuws is akkoord. De directie van Novum Nieuws betreurt deze ontwikkeling maar is 'verheugd' over het feit dat het ANP bereid is om de voortgang van de onderneming te garanderen.

Volgens het ANP is de ingreep bij Novum het gevolg van de spanning in de markt. "Novum benaderde ons gezien de verslechterende economische situatie", aldus algemeen directeur Guido van Nispen. Volgens hoofdredacteur Marcel van Lingen van het ANP is de reorganisatie bij Novum 'het logische gevolg van een consolidatie in de nieuwsmarkt'.

Novum Nieuws was de enige concurrent van het ANP. Dat is nu dus opnieuw het enige persbureau van Nederland.

Persbureau Novum reorganiseert: 37 ontslagen
ANP neemt Novum over (Foto: ANP)