Onderzoekers vinden de gaskamers van Sobibor

Poolse en Israëlische holocaustonderzoekers hebben de exacte locatie ontdekt waar de gaskamers van vernietigingskamp Sobibor zich bevonden. Dat hebben het Israëlische Yad Vashem en het Poolse Majdanekmuseum woensdag bekendgemaakt. Aan het onderzoek werkte ook de Nederlandse archeoloog Ivar Schute mee.

Het was al bekend dat nazi-Duitsland van april 1942 tot oktober 1943 gaskamers gebruikte om om zo'n 250 duizend joden uit heel Europa om het leven te brengen. Toch zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over Sobibor. Er zijn erg weinig overlevenden en de gebouwen werden tijdens de oorlog grotendeels door de Duitsers gesloopt.

Onderzoekers hebben op het terrein acht jaar gegraven. Op foto's van de vindplaats is een groot rechthoekig bouwwerk te zien. Het bakstenen gebouw is onderverdeeld in vier kamers. In omgeving is een aantal persoonlijke bezittingen gevonden, onder meer gouden tanden en juwelen. De onderzoekers spreken van een belangrijke ontdekking die voor wetenschappers meer informatie over Sobibor zou kunnen opleveren.