Rusland bij de Europese Unie?

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne komt me zo langzamerhand de strot uit. Niet omdat die twee partijen met elkaar slaags zijn, maar omdat zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten zich er constant mee bemoeien. Zijn ze bang voor Poetin of zijn het de handelsbelangen? Want wat moet je anders met een van de meest corrupte landen van de wereld?

Ik heb helemaal niets met Poetin. Officieel is het trouwens Putin. Spreek het op zijn Frans uit als putain en je hebt meteen de juiste benaming voor hem gevonden. Als je geen Frans spreekt, dan moet je het maar even opzoeken op Google Translate. Het enige verschil is dat hij zich niet laat naaien, maar zelf iedereen naait.
Maar Poetin mag dan een boef zijn, wij hebben zelf ook een halve gare: NAVO-chef Rasmussen. De man wil dat Oekraïne zo snel mogelijk lid wordt van de NAVO. Kunnen we die man niet gewoon in de oceaan dumpen? Of ergens op de Noordpool op een ijsschots zetten? De man is volledig gestoord. Wat moeten we met een NAVO-chef die beweert dat de Russen achter het verzet tegen schaliegas in Europa zitten?
Oekraïne in de NAVO. je moet er toch niet aan denken? Laten we dan meteen Kazachstan en Tsjetsjenië er ook maar bij nemen, dan weet je tenminste zeker dat we de derde wereldoorlog tegemoet kunnen zien. Zijn we in het Westen helemaal gek geworden?

Oekraïne, wat moeten we er mee? Het land had vroeger op landbouwgebied veel te bieden, maar zowel de landbouwproductie als de grondstoffen voor industrie en mijnbouw waren veel belangrijker voor de Sovjet-Unie dan voor de Europese Unie. Rusland heeft dan ook veel meer te verliezen als Oekraïne bij de Europese Unie komt, dan dat de EU te winnen heeft. Bovendien is Oekraïne zelf enorm afhankelijk van Rusland op het gebied van de energievoorziening. Rusland levert jaarlijks drie vierde van de olie en het aardgas en honderd procent van de nucleaire brandstof. De economische situatie in Oekraïne is dramatisch. In 2009 was de economie gekrompen met veertig procent ten opzichte van 1991. En net hadden president Janoekovitsj en Poetin een overeenkomst gesloten voor een financieel steunpakket van vijftien miljard dollar leningen en lagere gasprijzen of de regering werd omver geworpen en sindsdien zijn ze daar nog verder van huis.

Waarom is Oekraïne dan zo belangrijk voor de Europese Unie en ook zo belangrijk dat de Verenigde Staten zich er mee bemoeien? We hebben in Europa al genoeg economische ellende gehad met Griekenland, Italië, Spanje, Ierland en Portugal en dan wil men in Brussel nu ook nog een land in de Unie hebben dat economisch steeds verder het ravijn in dondert.
Voordat het gerotzooi met de separatisten er begon, was Oekraïne bij de grote massa in West-Europa vooral bekend vanwege het voetbal en de hoeren. Wat was dan de drijfveer van de Europese Unie om dat land bij de Unie in te lijven?
In 1998 is er een Partnerschap- en Samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie in werking getreden. Tot nu toe werd er al samengewerkt op verschillende gebieden. Belangrijk daarbij is ook het Europees nabuurschapsbeleid. Dat beleid moet ervoor zorgen dat de hele EU bereid is om verdergaande betrekkingen met de buurlanden aan te gaan. Zou dat verdrag soms de reden zijn dat ook voormalige Oostbloklanden als Roemenië zijn toegelaten? Is dat de reden dat ook een economisch zwak land als Oekraïne er per se bij moet? Waarom dan niet meteen Rusland ook bij de Europese Unie? Het land behoort tot het Europese grondgebied en grenst aan lidstaten zoals Polen en Litouwen en is daar dus een buurland van. De grens van Europa zou wat mij betreft dan bij de Oeral kunnen komen. Na de Oeral kom je dan in Azië terecht.
Zou dat niet een veel beter idee zijn dan al dat wapengekletter in Oekraïne en al dat haantjesgedrag van mannen als Poetin, Rasmussen en Obama? Wat heeft die laatste eigenlijk voor belangen? Die heeft helemaal niets met dat Europees nabuurschapsbeleid te maken. Dat is puur een belang van de NAVO. De NAVO gaat Rusland omsingelen. Waarom? Omdat de NAVO bang is dat Rusland de bondgenoten zal binnenvallen? Welnee. Men weet heus wel dat Poetin niet achterlijk is. Die doet dat niet. Poetin is een boef, maar wel een slimme. Hij probeert via geniepige operaties zijn grondgebied uit te breiden met hulp van Russisch gezinde rebellen. Zo gaat het nu in Oekraïne en misschien gaat hij het ook nog wel in een paar andere staten doen waar veel Russen wonen. Hij zal echter niet zomaar met een leger ergens openlijk binnenvallen en zeker niet bij bondgenoten van de NAVO. Hij wil de ijsvrije havens aan de Zwarte Zee veiligstellen en hij wil verder heel graag zijn grenzen zodanig uitbreiden dat hij binnen die grenzen alle gebieden heeft waar de Russische cultuur al overheerst. De Krim was belangrijk vanwege de ijsvrije haven en het oosten van Oekraïne heeft een overwegend Russische cultuur. De invloedssfeer van Rusland in Oekraïne was groot en die wil hij handhaven. Tot nu toe zijn China, de VS en Europa veel meer bezig om hun invloedsfeer in de wereld uit te breiden.

Rusland bij de Europese Unie. Is dat nou zo'n gek idee? Het grondgebied van Rusland behoort tot het Europese grondgebied. Net als dat van Oekraïne. Nederland heeft al jaren grote handelsbelangen in Rusland. Shell mocht zelfs in april nog uitbreiden van Poetin. Een groot deel van Europa is afhankelijk van Rusland als het gaat om de energievoorziening. Dan kun je beter met ze samenwerken dan ze tegenwerken. Een goede leraar houdt een lastige leerling in de klas in plaats van hem weg te sturen. In de klas kun je die leerling namelijk beter in de gaten houden dan buiten de klas. En Obama? Laat die zich maar lekker om IS bekommeren. Dat is veel belangrijker.