'Rutte, spreek Myanmar aan op etnische zuivering moslims'

Maandag en dinsdag bezoekt de Birmese president Thein Sein Nederland, waar hij ontmoetingen heeft met premier Mark Rutte (VVD), het koningspaar en enkele ministers. Thein Sein is vooral bekend als het staatshoofd dat in recordtempo de militaire dictatuur in Myanmar wist te hervormen. Maar volgens stichting As-Salaamah wal'Adaalah leidt dit onterecht de aandacht af van de 'etnische zuivering' van de Rohingya's die onder Seins leiding plaatsvindt.

"De Rohingya's worden in Myanmar niet alleen onderdrukt en weggezuiverd, Thein Sein ontkent zelfs hun bestaan", aldus Nourdeen Wildeman, voorzitter van de stichting die zich inzet tegen onrecht jegens Rohingya's, in een interview met Novum Nieuws. "Het koningspaar en de Nederlandse regering moeten hun positie gebruiken om druk op Myanmar uit te oefenen om de behandeling van de Rohingya's te verbeteren."

Myanmar erkent de 1,3 miljoen etnische Rohingya's niet als Myanmarezen en zij worden al decennia zwaar onderdrukt. De islamitische minderheid woont voornamelijk in de deelstaat Rakhine, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, en zijn beperkt in het soort werk dat ze mogen doen en het aantal kinderen dat ze mogen krijgen. Bij religieus gemotiveerd geweld zijn de afgelopen twee jaar zeker 280 mensen om het leven gekomen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

"Om deze reden is het belangrijk dat Nederland in gesprekken met Myanmar de Rohingya's specifiek bij naam noemt", aldus Wildeman. "Thein Sein erkent hun bestaan niet en vermijdt het gebruik van de term structureel."

Thein Sein wisselt in Nederland hoofdzakelijk kennis uit over watermanagement en tuinbouw met Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Schultz bezocht zelf Myanmar al twee keer. Wildeman is blij met de goede politieke betrekkingen van Nederland en Myanmar en zegt dat deze kansen creëren.

"Wij hopen dat Nederland de goede betrekkingen gebruikt om de toenemende vrijheden in het land te steunen, maar ook om strikter in te zetten op mensenrechten dan nu gebeurt", zegt Wildeman. "We kunnen niet accepteren dat vrijheid betekent dat een grote groep mensen een minderheid aanvalt en zuivert."

In februari werd een Nederlands team van Artsen zonder Grenzen door de Birmese regering het land uit gezet. AzG had in Rakhine melding gemaakt van een aanval van boeddhistische Birmezen, waarbij meer dan veertig Rohingya's werden gedood. Sindsdien is het team niet langer welkom in de deelstaat. "De Nederlandse regering moet aangeven als één blok achter AzG te staan", aldus Wildeman.

Maandag liet Wildeman een persbericht uitgaan dat naast door As-Salaamah wal'Adaalah ook is ondertekend door het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Nederlandse Moslimraad en Moslimvrouwen Organisatie Al Nisa. Hierin roepen de organisaties Rutte op 'kritisch te bevragen naar de behandeling en erkenning van de islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar'.

Wildeman heeft geen demonstraties gepland tijdens Seins bezoek, maar hoopt vooral te bewerkstelligen dat er meer over het conflict gesproken wordt. "Het conflict is nauwelijks bij het grote publiek bekend", zegt Wildeman. "Als het meer onder de aandacht wordt gebracht bij mensen, zal het belang van de kwestie hopelijk op den duur ook doordringen tot politici."