Australië voorkomt massadump van modder in rif

De regionale regering van de Australische deelstaat Queensland heeft maandag een plan goedgekeurd waarmee wordt voorkomen dat drie miljoen kubieke meter modder in het Great Barrier Reef wordt gestort. Staatsbedrijf NQBP had al toestemming van de nationale regering om de bagger in het rif te dumpen, wat volgens milieuactivisten een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld ernstige schade kan berokkenen.

Daar probeert premier van Queensland Campbell Newman nu een stokje voor te steken. NQBP kreeg permissie om de modder te storten om zo een koolhaven in de buurt van Bowen te kunnen uitbreiden. Newman heeft met zijn kabinet een alternatief plan goedgekeurd waarbij de rommel niet in zee wordt geloosd, maar wordt hergebruikt op het vasteland.

"Dit zorgt voor een win-winsituatie", aldus Campbell. "Het zal de unieke natuur van het Great Barrier Reef beschermen en de strategische ontwikkeling van de belangrijke haven mogelijk maken."

De regering zegt te hopen dat het nieuwe plan garandeert dat de uitbreiding van de koolhaven op tijd van start kan gaan. NQBP was al langer op zoek naar alternatieve loosopties vanwege juridische stappen die milieugroeperingen dreigden te nemen tegen het bedrijf. Gevreesd werd dat een rechtszaak de expansie van de haven tot wel twee jaar kon vertragen.