Paspoort Britse jihadist sneller afgenomen

De paspoorten van Britten die ervan verdacht worden naar het buitenland te zijn gereisd om zij aan zij met terreurgroepen te vechten moeten door de politie kunnen worden ingenomen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Britse premier David Cameron maandag heeft ingediend. De vraag is of de wetgeving het haalt: de Liberal Democrats verzetten zich fel tegen het voorstel.

Cameron zei in het Britse parlement dat de regering ook werkt aan plannen om vermoedelijke jihadstrijders die terug willen keren naar Groot-Brittannië de toegang tot het land te ontzeggen. Ook moeten de mogelijkheden om verdachten in de gaten te houden die reeds zijn teruggekeerd worden uitgebreid.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft al de mogelijkheid om in bepaalde gevallen een paspoort af te nemen. Volgens Cameron is er echter meer nodig om ervoor te zorgen dat agenten al bij de grens kunnen optreden als ze een verdachte zien. "We komen met specifieke en gerichte wetgeving om dit gat te dichten door de politie tijdelijk de macht te geven om al bij de grens een paspoort af te nemen, waarna ze een onderzoek in kunnen stellen naar de verdachte."

De Liberal Democrats hebben zich fel verzet tegen het afnemen van paspoorten, omdat het land zich daarmee in een juridisch moeras zou begeven. Bovendien is het volgens de LibDems eenvoudiger om verdachten te volgen als zij in Groot-Brittannië zijn in plaats van Syrië of Irak.

De plannen om de Britse antiterreurwetgeving aan te scherpen zijn erop gericht aanslagen van islamistische strijders die terugkeren van trainingskampen in het Midden-Oosten te voorkomen. Net als de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland maakt Groot-Brittannië zich grote zorgen dat dergelijke strijders na terugkeer in eigen land aanslagen plegen.

De Britse inlichtingendiensten vermoeden dat er ongeveer vijfhonderd Britten meevechten in Syrië en mogelijk Irak. Cameron omschreef het extremisme van terreurbeweging Islamitische Staat als de grootste bedreiging voor de veiligheid van de moderne tijd. Zelfs Al-Qaida is nooit zo gevaarlijk geweest. Bovendien vormt IS volgens Cameron een directe bedreiging voor Europa.