Reacties op benoeming Tusk

De Poolse media reageren zaterdagavond verheugd op de benoeming van premier Donald Tusk tot nieuwe voorzitter van de Europese Raad. De Poolse krant Gazeta Wyborcza noemt de benoeming van Tusk een 'groot succes' voor Polen. De tabloid Fakt voorziet de koppen op zijn website van uitroeptekens. "Tusk gaat naar Brussel!"

De krant Rzeczpospolita spreekt in een commentaar van een 'goede dag voor Polen'. "De keuze voor Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad is een historische dag. Nooit eerder bekleedde een Pool een zo belangrijke internationale post." De commentator van de krant ziet er een bewijs in dat Polen meetelt in de Europese Unie.

Tusk werd zaterdagavond door de regeringsleiders van de Europese Unie benoemd tot opvolger van de Belg Herman Van Rompuy. Vanaf december zit Tusk de eurotoppen voor waar hij tot nu toe als premier aan deelnam. Ook de bijeenkomsten van de regeringsleiders van de eurolanden zal hij voorzitten, ook al wordt in Polen nog met de zloty betaald.

Novum meldt tevens dat premier Rutte gelukkig is:
Premier Mark Rutte (VVD) feliciteert zijn Poolse ambtgenoot Donald Tusk met zijn benoeming tot voorzitter van de Europese Raad. Volgens Rutte is Tusk een actief en betrokken lid van de raad van regeringsleiders van de 28 landen van de Europese Unie. "Ik heb alle vertrouwen in zijn voorzitterschap."

Rutte feliciteerde ook Federica Mogherini met de voordracht als hoogste nieuwe diplomaat van de EU. Hij noemt de 41-jarige Italiaanse, die sinds februari minister van buitenlandse zaken is, 'een veelbelovend talent'. 

 Ook Fleetwood Mac zal erg blij zijn met de benoeming.