Rusland: EU heult met nazi's in Oekraïne

De Europese Unie 'sympathiseert met fascistische schurken in Oekraïne en vergoelijkt neonazistische manifestaties in Baltische landen'. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

De verklaring van het ministerie is een felle reactie op uitlatingen die eurocommissaris Martine Reicherts afgelopen weekeinde deed. Zij beschuldigde Rusland van het starten van de Tweede Wereldoorlog, terwijl het land volgens het ministerie juist 'de wereld heeft verlost van de fascistische plaag'. Moskou noemt de opmerkingen een 'verraderlijke heiligschennis', met name voor de 27 miljoen Russische oorlogslachtoffers.

Rusland heeft de Oekraïense regering vaker 'fascistisch' genoemd en maakt geregeld vergelijkingen tussen de strijd in Oost-Oekraïne en de Tweede Wereldoorlog. Ook beschuldigt Rusland Reichert en andere EU-bewindslieden van het aanwakkeren van 'Russofobie'.

De Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939 toen Nazi-Duitsland Polen binnenviel. Een week daarvoor had het bewind van Adolf Hitler een niet-aanvalsverdrag getekend met de Sovjet-Unie. Op 17 september viel het Rode Leger Polen binnen en veroverde het oosten van het land.

Toen Hitler in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, kwamen de landen weer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Na de Slag bij Stalingrad in 1943 rukte het Rode Leger op naar Berlijn en werden bezette landen in Oost-Europa bevrijd. In mei 1945 capituleerde Nazi-Duitsland.