Oekraïner biecht Sovjetster beschilderen op

Een Oekraïner die wereldwijd bekend staat om het beklimmen van hoge gebouwen, heeft toegegeven dat hij degene was die de Sovjetster in Moskou heeft beschilderd. Dit om de huidige vier opgepakte Russen vrij te pleiten.

Hen wacht –naar verluidt dus onterecht– maximaal zeven jaar cel of strafkamp als ze veroordeeld worden voor ‘hooliganisme’, waar ook drie leden van Pussy Riot in 2012 voor achter de tralies verdwenen. De Oekraïner verklaart op zijn klauterpagina op Facebook (Mustang Wanted geheten): “Ik, Hryhoriy, een burger uit Oekraïne, ben genoodzaakt dit op te biechten, niet om bekend te worden maar om te zorgen voor het vrijlaten van deze onschuldige Russische burgers. Die worden beschuldigd van hooliganisme en riskeren slachtoffers te worden van de Russische justitie, die bekendstaat om z’n rechtvaardigheid (sic).”

Ik ben een man die in een impuls van waarachtige vaderlandsliefde naar het dak van de wolkenkrabber op de Kotelnichesky-oever geklommen is, en het opnieuw geverfd heeft in de kleuren van onze Oekraïense vlag. Daarna heb ik de vlag van het onafhankelijke Oekraïne bovenop [de toren] bevestigd. Ik heb fotografisch- en videobewijs.”

Hij geeft aan dat het hele proces veel tijd in beslag nam en bijna de hele nacht duurde. Rond zes uur ’s ochtends was hij eindelijk klaar. “Rond die tijd zag ik op het dak van het gebouw de Russische burgers die nu zijn aangeklaagd en mogelijk zeven jaar in de cel moeten verdwijnen. Het is het waard om op te merken dat ik hen niet eens ken.”