Amerikaanse journalist mag Afghanistan niet uit

Een journalist van de New York Times mag Afghanistan niet verlaten. Correspondent Matthew Rosenberg heeft te horen gekregen dat hij zich woensdag met een advocaat moet melden bij het bureau van de procureur-generaal in Kabul. Die wil hem verhoren over een artikel waarin hij maandag schreef dat een groep machtige figuren in de regering overweegt de macht over te nemen vanwege de aanhoudende impasse over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Volgens een woordvoerder van de procureur-generaal ging het artikel in 'tegen de wet en nationale belangen van Afghanistan'. De directeur van de internationale luchthaven van Kabul bevestigde ondertussen dat de procureur-generaal heeft laten weten dat Rosenberg het land niet uit mag.

Afghanistan koos op 6 april een opvolger voor president Hamid Karzai. Oud-minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah kreeg de meeste stemmen, maar geen absolute meerderheid. Een tweede stemronde op 14 juni moest de beslissing brengen, waarin oud-minister van financiën Ashraf Ghani Ahmadzai als enige rivaal was overgebleven. In de voorlopige uitslagen van die tweede ronde stond Ahmadzai op voorsprong, maar beide kandidaten menen dat er fraude is gepleegd. De stemmen worden opnieuw geteld en gecontroleerd, maar de uitslag laat nog steeds op zich wachten.

De New York Times schreef dat een groep functionarissen met banden met de veiligheidsdiensten 'dreigt de macht te grijpen'. Volgens de Times ging het om machtige figuren in de Afghaanse regering die 'de vorming van een voorlopige regeringscommissie bespreken om de impasse na de landelijke verkiezingen te doorbreken'.

Rosenberg zegt dinsdag al bij de procureur-generaal te zijn ontboden, die hem naar de bronnen van zijn artikel vroeg. Na een uitvoerig verhoor mocht Rosenberg gaan, nadat hij had toegezegd de volgende dag met een advocaat terug te keren. Hem was echter niet verteld dat hij het land niet uit mocht, zegt Rosenberg.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten ongerust te zijn over de acties van de Afghaanse procureur-generaal en het reisverbod voor Rosenberg. Een woordvoerster riep de Afghaanse regering op 'fundamentele vrijheden van meningsuiting en persvrijheid' te respecteren.