Relatief rustige avond in Ferguson

De nacht van dinsdag op woensdag lijkt betrekkelijk rustig te zijn verlopen in de Amerikaanse stad Ferguson. Burgers gingen opnieuw de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en de dood van Michael Brown, de zwarte tiener die 9 augustus werd doodgeschoten door een agent. Hier en daar waren volgens Amerikaanse media opstootjes tussen betogers en de politie en er werden arrestaties verricht. De massale inzet van traangas zoals de afgelopen nacht bleef uit.

Urenlang leek de avond een rustig verloop te krijgen, maar even voor middernacht werd er volgens lokale media iets naar de politie gegooid. Hierop begonnen de agenten de betogers terug te dringen. Een aantal demonstranten zette het op een rennen.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder brengt woensdag een bezoek aan Ferguson. Zijn ministerie heeft een onderzoek naar Browns dood ingesteld. Een aantal ooggetuigen zegt dat Brown zijn handen in de lucht had toen hij werd doodgeschoten.

Ferguson is een overwegend zwarte stad, maar op enkele agenten na is het gehele politiekorps blank. In een open brief aan een lokale krant beloofde Holder dinsdag een diepgravend onderzoek naar de schietpartij. Hij riep ook op tot een 'einde aan het geweld in de straten van Ferguson'.

"Het ministerie van justitie zal de rechten van betogers om vreedzaam te demonstreren verdedigen, evenals het recht van de media om verslag te doen van een verhaal dat verteld moet worden", schreef Holder. "Maar geweld kan niet worden getolereerd. Ik roep de inwoners van Ferguson die hun Eerste Amendementrechten op vreedzame wijze hebben gebruikt op samen met de politie het optreden van plunderaars te veroordelen en van anderen die de spanning en onmin in de stad willen aanwakkeren."