Polen herdenkt 70 jaar sinds Opstand van Warschau

Zeventig jaar nadat duizenden burgers in Warschau in opstand waren gekomen tegen de Duitse bezetter staat Polen vrijdag stil bij de mensen die hun leven gaven bij de Opstand van Warschau. In de Poolse hoofdstad werd een ceremonie gehouden waarbij mensen bloemstukken neerlegden, sirenes werden geluid en oude strijdliederen werden gezongen.

De Poolse president Bronislaw Komorowski legde vrijdag bloemen op de graven van de leiders van de rebellie. Hij sprak ook met overlevenden die tijdens de opstand streden voor Poolse onafhankelijkheid. Het staatshoofd woont later op de dag andere ceremonies bij.

Op 1 augustus 1944 namen groepen veelal arme Polen de wapens op tegen de nazi's, die de stad sinds 1939 in handen hadden. Rode met witte vlaggen kleurden de straten en ongetrainde burgers voerden aanvallen uit op de professioneel getrainde en bewapende Wehrmacht. Het Rode Leger van Jozef Stalin rukte toen al op vanuit het oosten, maar de inwoners van Warschau wilden zelf hun stad bevrijden.

De strijders wisten 63 dagen dapper stand te houden, voordat zij gedwongen werden zich over te geven aan Hitlers troepen. De nazi's doodden hierna bijna tweehonderdduizend mensen. Wie overbleef werd uit de stad verbannen, die daarna in brand gestoken werd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Polen in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie te liggen. Onder de communisten was het taboe om over de opstand te spreken. Pas na 1989 kon hier weer vrijuit over gesproken worden en kregen de Polen opnieuw de kans deze nationale tragedie te herdenken. Vandaag de dag worden de strijders van de opstand geëerd als helden die opkwamen voor de onafhankelijkheid van Polen.

In de FOK!toen: genocide Warschau (1) en FOK!toen: genocide Warschau (2) specials vind je nog veel meer info over dit onderwerp.