Resten en persoonlijke spullen naar Soledar

Het is de experts vrijdag gelukt om menselijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen van de slachtoffers van de gecrashte vlucht MH17. Die zijn inmiddels naar Soledar overgebracht, waar ze in een koelwagen worden bewaard.

"Er is gezocht op de locatie die gisteren is verkend", zei hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag. "Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt. Een gedeelte van deze plaats is afgezocht."

De internationale politiemensen en experts van het team werken op de rampplek via protocollen. Aalbersberg: "Er zijn twee rollen. Die van zoeker: zij doorzoeken het gebied en markeren belangrijke punten. En die van berger: zij werken in beschermende kleding en met handschoenen. De overige politiemensen verrichten werkzaamheden als het dragen van geborgen materialen."

In principe wordt alles wat wordt gevonden op de rampplek eerst gefotografeerd. Daarna wordt het door de berger in zakken gedaan. Alle zakken krijgen een label en worden met brancards afgevoerd, vertelt de missieleider. "Bij de kippenboerderij is vandaag van 14.00 uur tot 16.15 uur gezocht door dertig experts. Hierbij zijn meerdere delen van stoffelijke overschotten gevonden. Deze zijn alle afzonderlijk verpakt en geborgen."

Verder zijn er veel persoonlijke bezittingen veiliggesteld. Aalbersberg: "Ook deze zijn allemaal separaat verpakt, in grote zakken verzameld en op de terugweg meegenomen door het team. Alles wordt nu zo snel mogelijk via Charkov naar Nederland gebracht. We hopen dat de start van de werkzaamheden en het bergen van deze stoffelijke overschotten de nabestaanden wat troost biedt."