Geen troepen naar Oekraïne

Nederland stuurt geen bewapende militairen naar Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zondag gezegd na een extra ministerraad. Het verkrijgen van een militair overwicht in het onrustige gebied is volgens het kabinet niet realistisch en zou leiden tot escalatie. Wel gaan nog eens zestig Nederlandse politieagenten en zestig mensen van defensie naar het land.

Het kabinet is tijdens zijn uitzonderlijke zondagse beraad op het Catshuis tot de conclusie gekomen dat het gevaar bestaat dat een internationale militaire missie rechtstreeks betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne. Pro-Russische separatisten oefenen feitelijk de macht uit rond de crashsite, die ook nog eens vlak bij de Russische grens ligt.

De inzet van Nederland ligt bij het bergen van de stoffelijke overschotten die nog in de Oekraïense akkers liggen, net als waar mogelijk hun bezittingen. "De tijd is niet onze grootste bondgenoot", zei Rutte. De MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur werd tien dagen geleden neergehaald.

De 120 mensen die naar Oekraïne gaan komen bij de 63 agenten en marechaussees die nu al actief zijn in Oekraïne om de laatste slachtoffers van de vliegramp met de MH17 te bergen. Rutte zei dat de missie over precies drie weken moet zijn afgerond.

Behalve Nederland sturen ook Australië en Maleisië, die eveneens veel slachtoffers te betreuren hebben, extra mensen naar het gebied. Australië houdt volgens Rutte honderd extra politieagenten achter de hand, boven op de huidige vijftig. Maleisië stuurt deze week 68 ongewapende agenten.