Onderzoekers bijgestaan door marechaussee

Onderzoekers die zich vanaf vrijdag bevinden op de plek waar vlucht MH17 is neergestort, worden bijgestaan door veertig onbewapende marechaussees. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond gezegd op een persconferentie. De marechaussees zullen onder meer helpen met het zoeken naar slachtoffers in het oosten van Oekraïne.

Rutte vertelde dat vrijdag twee medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing naar het rampgebied gaan om onderzoek te doen. Vanuit Charkov zal een team van zeven mensen afreizen. Zaterdag en zondag komen daar in totaal nog eens veertien bij. Het team wordt bijgestaan en geholpen door veertig marechaussees.

Volgens de premier is het kabinet een aantal opties aan het uitwerken die een stabiele omgeving moet creëren waarin de onderzoekers in alle rust en veiligheid hun werk kunnen doen. "Het kabinet moet behoedzaam opereren, maar tegelijkertijd met haast en urgentie", aldus Rutte.

Hij vertelde verder dat tot nu toe 203 bodybags zijn geteld en dat ten minste tot en met zaterdag stoffelijke overschotten naar Nederland worden overgebracht. "Dat gebeurt met dezelfde waardigheid en hetzelfde respect als woensdag en donderdag." Het aantal bodybags geeft volgens Rutte overigens geen zekerheid over het aantal geborgen lichamen.