'Russen schieten op Oekraïne'

Volgens het buitenlandministerie van de VS worden Oekraïense regeringstroepen vanuit Rusland onder vuur genomen. Bewijs daarvoor zou inmiddels zijn verzameld, maar is nog niet vrijgegeven. Dat meldt het ANP. 

Al meerdere malen beweerde de Kiev-regering de afgelopen week dat er Russische artilleriegranaten en raketten de grens over vlogen richting (West-) Oekraïense troepen. Voor het afvuren van artilleriegranaten lijkt nu bewijs te zijn gevonden.

Ook zouden de Russen volgens de Amerikanen voornemens zijn 'zwaardere en krachtigere' raketlanceerinstallaties aan de separatisten te gaan leveren. Woordvoerder Marie Harf: "We hebben nieuwe bewijzen dat de Russen zwaardere en krachtigere raketlanceersystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren willen leveren aan de separatisten in Oekraïne en hebben bewijs dat Rusland artillerie afvuurt vanuit Rusland zelf op Oekraïense militaire posities."

Daarnaast meldden de VS gisteren al dat het bewapenen, bevoorraden en trainen van de rebellen de afgelopen dagen gewoon door ging. Onder andere gepantserd materiaal en afweergeschut zouden de grens over gereden zijn.


Pro-Westerse Oekraïense YouTubekanalen uploaden al weken filmpjes als het bovenstaande, waarop beelden te zien zouden zijn van de Russische artillerie-aanvallen.