'Vliegende Greenpeace-directeur moet opstappen'

Ruim veertig stafleden en campagneleiders van Greenpeace eisen het vertrek van campagnedirecteur Pascal Husting, die vorige maand in opspraak raakte omdat hij per vliegtuig pendelde tussen Luxemburg en Amsterdam. Ook zijn baas, internationaal Greenpeace-directeur Kumi Naidoo, moet zich 'op zijn positie beraden'. Dat bevestigt de milieuorganisatie na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Husting en Haidoo hebben de milieuorganisatie zoveel schade toegebracht, dat alleen hun vertrek dat kan compenseren. Hun aanblijven ondermijnt de geloofwaardigheid van Greenpeace, vinden de medewerkers. "Het zal elke keer terugkeren zodra we politici of organisaties bekritiseren. Zoals nu trouwens al gebeurt. Als Greenpeace het niet juist kan doen, wie dan wel?", zo staat in een interne brief aan Husting en Haidoo.

Greenpeace stelt in een reactie dat het niet de bedoeling was dat de interne brief naar buiten zou komen. De Nederlandse directeur Sylvia Borren heeft de brief niet ondertekend. Ze vergelijkt de actie in de krant met een 'volksgerecht' en vindt opstappen onnodig. Ze betreurt de fouten maar denkt dat Greenpeace er uit kan komen zonder hun vertrek.

Husting vloog voorheen ieder weekend naar het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam, maar dat werd later twee keer per maand. Toen veel donateurs ontstemd reageerden, besloot Husting voortaan de trein te pakken.