Boko Haram steunt Al-Qaida, Taliban en ISIS

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram steunt Al-Qaida en de Taliban. Ook de soennitische rebellen van ISIS kunnen op hun steun rekenen. Dat heeft leider Abubakar Shekau in een videoboodschap gezegd, meldt AFP zondag. Ook eiste Shekau twee terreuraanslagen op.

Shekau zei dat Boko Haram achter een aanval zat op een winkelcentrum in Abuja, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Ook eiste hij een explosie in Lagos op, die de Nigeriaanse autoriteiten eerder afdeden als een ongeluk. "Jullie kunnen dit proberen te verbergen voor jullie bevolking", zei Shekau in een sneer tegen de regering. "Maar je kunt je niet verbergen voor Allah.

De rebellenleider maakte in de videoboodschap ook de mondiale twittercampagne 'Bring back our girls' belachelijk. Wereldwijd spraken duizenden mensen zich uit voor de vrijlating van de honderden tienermeisjes die Boko Haram in april ontvoerde. Onder meer de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama en acteur Mel Gibson steunden de campagne. Shekau diende hen van repliek met de slogan 'Bring back our army', een verwijzing naar de strijders van Boko Haram die door het regeringsleger gevangen zijn genomen.

Het is opmerkelijk dat Boko Haram zowel Al-Qaida als ISIS steunt. Laatstgenoemde splitste zich vorig jaar af van Al-Qaida. Sindsdien staan beide organisaties elkaar naar het leven. In Syrië breken regelmatig gevechten uit tussen ISIS en het door Al-Qaida gesteunde Jabhat al-Nusra.

Boko Haram voert geregeld aanvallen en terroristische aanslagen uit. Het geweld van de terreurbeweging heeft dit jaar alleen al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. Zo'n 750 duizend Nigerianen zijn hun huizen ontvlucht. Boko Haram, wat 'Westers onderwijs is zondig' betekent, wil een strengislamitische staat stichten in Nigeria.