Dijsselbloem likt kont Juncker

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) betreurt dat hij Jean-Claude Juncker op televisie heeft uitgemaakt voor een 'verstokt roker en drinker'. Dijsselbloem heeft hem al meteen na de gewraakte tv-uitzending opgebeld en zijn spijt betuigd over zijn 'lichtzinnige' woorden, zei de minister woensdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Ik heb aangegeven dat ik zelf ook vond dat het een ongelukkige uitspraak was, waar hij echt veel last van heeft gehad", zei Dijsselbloem over het telefoontje na de uitzending van de talkshow van Knevel en Van den Brink in januari. "Dus dat is gewoon heel vervelend. Dat heb ik hem toen ook aangegeven." Wat Dijsselbloem betreft is hiermee de kou uit de lucht. Al gaat hij dat nog wel even bij hem checken of dat echt zo is. "Ik hoop hem zeer binnenkort weer te spreken."

Juncker, de voorganger van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep, is de gedoodverfde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het kabinet steunt de kandidatuur van de Luxemburgse christendemocraat, maakte premier Mark Rutte (VVD) woensdag bekend. Dijsselbloem verwacht dat hij goed met Juncker kan samenwerken, ondanks zijn gewraakte woorden. "Ja, daar ben ik van overtuigd. We zijn allebei geen types die dit soort dingen laten doorzeuren."

Dijsselbloem wordt zelf ook genoemd als eurocommissaris. De bewindsman houdt zich daarover op de vlakte. "Ik heb al een baan, sterker ik heb er twee: in Nederland en in Brussel. En dat bevalt mij prima", antwoordde hij op de vraag of hij een post als eurocommissaris uitsluit. Wat hem betreft kan het voorzitterschap van de Eurogroep een deeltijdfunctie blijven. "Maar we zullen zien hoe het loopt."