Groningse moordverdachte doorbreekt stilzwijgen

De 39-jarige Groninger die wordt verdacht van de moord op een 71-jarige man en 66-jarige vrouw heeft donderdag voor het eerst verklaard over zijn rol in dit gebeuren. Tot dusver beriep de man zich op zijn zwijgrecht. De rechtbank vindt dat de verklaringen moeten worden nagetrokken en dat de man moet worden gehoord. De zaak is voor maximaal drie maanden aangehouden.

De man wordt verweten de alleenstaande Groningers vorig jaar op 18 januari te hebben gedood. Beide slachtoffers kenden elkaar niet, maar verschaften los van elkaar tijdelijk onderdak aan de aan drugs verslaafde man.

Bij zijn aanhouding had de verdachte bloed van beide slachtoffers op zijn kleding en schoenen. De man verklaarde donderdag voor de rechtbank dat hij na een telefoontje van iemand, wiens naam hij niet wil noemen, had gehoord dat er iets met de 66-jarige vrouw aan de hand was. Hij vond haar levenloze lichaam op straat en sleepte haar naar haar woning. Hierdoor zou er bloed op zijn jas zijn gespat.

Het bloed van de man zou de Groninger hebben opgelopen door een vechtpartij met de man in een park. De bejaarde man zou seksuele voorstellen hebben gedaan waar de verdachte niet van was gediend.

Ook had de Groninger bij zijn aanhouding een tas vol boodschappen bij zich die het 71-jarige slachtoffer kort voor zijn dood had gekocht. Die tas zou zijn omgewisseld met de tas van de verdachte, verklaarde de verdachte tijdens de zitting. De tassen waren die dag tijdens een ruzie op de grond gevallen.

De officier van justitie sluit roofmoord niet uit. De slachtoffers werden door verwurging om het leven gebracht. De vrouw had eveneens messteken in haar hals en arm. De woning van de bejaarde man werd, nadat hij was gedood, in brand gestoken waardoor het lichaam deels verbrandde. Om het hoofd was een plastic zak gebonden.