Vraag naar visvoer stuwt omzet Nutreco flink

Nutreco is het jaar goed begonnen, met een omzetstijging van 8,4 procent in het eerste kwartaal. De fabrikant van diervoeding en visvoer zag zijn inkomsten eind maart oplopen tot ruim 850 miljoen euro, zo maakte Nutreco donderdag bekend. Die stijging is louter te danken aan groeiende verkoop van visvoer.

De omzet van de visvoertak steeg vorig kwartaal met ruim een kwart naar 414 miljoen euro. Vooral in Noorwegen vond de voeding voor vissen gretig aftrek, zo meldt het bedrijf bij presentatie van de kwartaalcijfers. De verkoop van diervoeding daalde daarentegen met een kleine vijf procent naar 438 miljoen.

Die terugval is voor een belangrijk deel het gevolg van ongunstige wisselkoersen. Na het omwisselen van zijn omzet in vreemde valuta naar euro's hield Nutreco namelijk 6,1 procent minder over in vergelijking met een jaar geleden. De gevolgen van de relatief dure euro niet meegenomen, steeg de omzet van uit diervoeding juist met een procent.

Hoe hoog de winst of het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal uitviel, liet het Nederlandse bedrijf niet weten. Wel maakte Nutreco een winstverwachting voor eind juni, halverwege het boekjaar, bekend. De voerfabrikant rekent op een operationele winst die hoger is dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.