Samsom: Europa heeft energieakkoord nodig

De EU-landen moeten al hun innovatiebudgetten samenvoegen en een hoogspanningsnetwerk aanleggen zodat waterkracht uit het noorden, windenergie uit het noordwesten en zonne-energie uit het zuiden elkaar kunnen aanvullen totéén complete en betrouwbare energievoorziening.

PvdA-leider Diederik Samsom pleit daar donderdag voor in een opiniestuk in de Volkskrant. Hij vindt dat een Europa-breed energieakkoord nodig is om onze kinderen een perspectief te bieden op een duurzame toekomst waarin we onafhankelijk zijn van de grillen van de Russische president Vladimir Poetin.

Europa heeft de meeste kennis en bedrijven op het gebied van duurzame energie en de geografische mogelijkheden (water, zon, wind) zijn eindeloos, volgens Samsom. "Maar Europa heeft deze mogelijkheden grotendeels onbenut gelaten, vooral door onderlinge verdeeldheid. 28 losse energiebeleidjes zitten elkaar vooral in de weg en houden vooruitgang tegen."

Wat de PvdA-leider betreft komt daar een einde aan: "Voeg alle innovatiebudgetten samen. Zet de slimste mensen en beste onderzoeksinstituten bij elkaar. Stop de wirwar aan subsidiesystemen die elkaar tegenwerken en voeréén Europees stimuleringsbeleid in, gebaseerd op CO2-belasting. Zet eindelijk de landbouwbudgetten in voor een nieuwe toekomst: duurzame energie."

De EU-landen zouden ook gezamenlijke energie-obligaties moeten uitgeven die gekoppeld worden aan mega-investeringen in duurzame energie.

Samsom: Europa heeft energieakkoord nodig
Samsom: Europa heeft energieakkoord nodig (Foto: ANP)