'Dieren hebben zich wel gered tijdens brand Veluwe'

Bij de brand in natuurpark De Hoge Veluwe zijn weinig dieren om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van het park maandag. De vegetatie is weggebrand, maar de ondergrond was nat, waardoor de schade beperkt is gebleven. Naar verwachting zijn er wel wat vogelnestjes gesneuveld.

"Het fluit hier inmiddels weer flink", zegt de woordvoerder. "Vogels die hun nest op de grond hadden, zijn dat verloren, maar het is nog vroeg in het seizoen dus zij zullen nieuwe nesten bouwen." Ook onder de slangen in het park heeft vermoedelijk geen 'massale slachting' plaatsgevonden. "Die kunnen tenslotte de grond inkruipen."

De grotere dieren hebben niets te lijden gehad, meldt de zegsman. "Reeën en herten vluchten gewoon weg, daar is het terrein groot genoeg voor. Die schrikken eerder van de brandweer dan van het vuur."

De beesten hoeven in ieder geval niet lang over een zwarte vlakte te lopen. "Het afgebrande gras is naar verwachting binnen twee weken weer groen, vooral als de regen een beetje meewerkt", aldus de woordvoerder.