Kröller-Müller: niets te lijden gehad onder brand

Het Kröller-Müller Museum op Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zondag 'niets te lijden gehad' onder de enorme brand die in het natuurgebied woedde en waardoor honderden hectares natuur verloren zijn gegaan. Dat zegt een woordvoerder van het museum maandagochtend. Het museum opent om 10.00 uur weer de deuren nadat het zondagmiddag moest worden ontruimd.

Naast de ontruiming moest ook de kunstcollectie van het museum worden verplaatst. "Die heeft het pand niet verlaten, maar is uit voorzorg in een andere ruimte ondergebracht. We zijn zondagochtend met 25 mensen bezig om alle stukken weer op hun plek te hangen", vertelt de woordvoerder.

Hij zegt dat bij het museum niets te zien of te merken is van de brand. "Het vuur is niet dichterbij geweest dan achthonderd meter. Omdat het erg droog is in het park en er een felle wind stond, moesten wij uit voorzorg ontruimen en de kunstwerken evacueren. Maar voor de duidelijkheid: hier is niets te zien. Alles is schoon, ook de beelden in de tuin zijn niet voorzien van een laagje as."

Op het moment dat het Kröller-Müller zondag moest ontruimen, waren er zo'n zevenhonderd mensen in het museum. "Die waren teleurgesteld dat ze weg moesten. We hebben toen gezegd dat ze met hun kaartje van zondag ook maandag terecht kunnen", vertelt de zegsman. Hij verwacht dan ook een drukke dag.

"Tweede paasdag is altijd een goede dag voor ons, maar nu rekenen we op extra drukte. Niet alleen doordat een deel van de mensen die we eerste paasdag hebben weggestuurd mogelijk terugkomen, maar ook vanwege de ramptoeristen." De woordvoerder verwacht zeker mensen die een glimp hopen op te vangen van het verwoeste natuurgebied. "Maar die mensen moeten we helaas teleurstellen. Dat gedeelte van het park is niet toegankelijk en vanaf het museum is niets te zien."

Ongeveer 350 hectare heide brandde zondag af. Het vuur was daarmee een van de grootste natuurbranden van de afgelopen decennia. Brandweerlieden hebben ruim elf uur geblust, zodat even na 20.30 uur het sein brand meester kon worden gegeven. Er zijn geen aanwijzingen voor brandstichting. Maandag wordt nog de hele ochtend nageblust. Alle wegen rond het park zijn inmiddels weer geopend.