Heidebrand Hoge Veluwe onder controle

De grote brand in natuurpark De Hoge Veluwe is onder controle. Na ruim elf uur blussen hebben brandweerlieden het vuur in de tang, laat de brandweer weten. Het sein brand meester werd even na 20.30 uur gegeven. Het nablussen duurt waarschijnlijk de hele nacht.

Burgemeester van Ede Cees van der Knaap laat op Twitter weten dat het natuurpark maandag deels alweer open is. Ook het Kröller-Müller Museum is dan weer toegankelijk. De ingang tot het park bij Schaarsbergen en het zuiden van het park blijven dicht. Van der Knaap roemt de brandweerlieden verder voor hun inzet. "Hulde aan alle hulpverleners!", zegt hij.

Bij de brand is zeker 527 hectare heide in vlammen opgegaan. Het is daarmee een van de grootste natuurbranden van de afgelopen decennia.

Het vuur ontstond rond 08.40 uur door nog onbekende oorzaak. De brand greep daarna aangewakkerd door de wind snel om zich heen. De brandweer was met meer dan driehonderd mensen aanwezig. Het kreeg daarnaast hulp van twee blushelikopters van defensie. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor brandstichting.

Zondagnacht blijven ongeveer vijftig brandweerlieden actief voor inspectie en nablussen. De N301, die zondag de hele middag tussen Otterlo en Arnhem uit voorzorg was afgesloten, is inmiddels weer vrijgegeven.