FOK!toen: Paul McCartney - McCartney (1970)

Vandaag gaan we in FOK!toen precies 44 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 17 april 1970 dat McCartney, het allereerste solo-album van de voormalige Beatle Paul McCartney, voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Toen McCartney precies een week eerder het uiteengaan van The Beatles had bekendgemaakt bij de pers had hij daar meteen maar een promo van zijn album gedaan. In FOK!toen blikken we terug op het ontstaan van dit fraaie album.

McCartney
McCartney

Het einde van The Beatles
Vanaf 1968 begon het al duidelijk te worden dat The Beatles een groep was die niet eeuwig zou blijven bestaan. Zo had Ringo tijdens de opnames van The White Album de groep al eens tijdelijk verlaten en ook George Harrison had in januari 1969 al eens boos de studio verlaten, maar was later toch weer teruggekomen. Toen John Lennon in september 1969 liet weten dat hij de groep ging verlaten was dat vooral een schok voor McCartney. De bassist trok zich terug op zijn boerderij in Schotland.

Uit de Schenectady Gazette van 11 april 1970
Uit de Schenectady Gazette van 11 april 1970

Daarnaast was McCartney als enige tegen de keuze voor Allen Klein als manager van The Beatles. Het gedwongen afscheid van zijn voormalige muzikale vrienden viel McCartney zwaar en hij raakte in een depressie, rookte veel marihuana en was ook regelmatig dronken. Het was mede aan vrouw Linda te danken dat McCartney uiteindelijk weer bij zinnen kwam en zich weer ging bezighouden met wat hij het beste kan: muziek maken. In december 1969 keert McCartney met zijn gezin weer terug naar Londen en gaat daar aan de slag met zijn nieuwe plaat.

Uit The Day van 19 oktober 1998
Uit The Day van 19 oktober 1998

Huiswerk
In zijn huis in St. John's Wood gaat McCartney bezig met de opnames voor zijn eerste solo-album. Met behulp van een viersporenrecorder neemt de voormalige Beatle in zijn eentje een aantal nieuwe liedjes op. Het eerste nummer dat hij opneemt ontstaat min of meer toevallig als McCartney de nieuwe apparatuur uittest. Het resultaat is het 46 seconden durende 'The Lovely Linda', dat als openingstrack op de plaat terecht zal komen. Ook 'That Would Be Something' en het instrumentale 'Valentine Day' wordt in deze periode opgenomen. Op 3 januari 1970 onderbreekt McCartney de opnames voor zijn album om nog eenmaal, samen met George Harrison en Ringo Starr, te werken aan de Harrison-compositie 'I Me Mine'. Het zou de allerlaatste keer zijn dat de bandleden samen in de studio te vinden zouden zijn, tijdens het bestaan van The Beatles.

Op 12 februari gaat McCartney met zijn viersporenopnames naar de Morgan Studios in Londen, om deze om te zetten naar achtsporenopnames. McCartney huurde de studio onder de schuilnaam Billy Martin. Ondertussen had de muzikant de tracks 'Junk' en 'Teddy Boy' ook opgenomen, een tweetal liedjes die hij in 1968 in India had geschreven. Andere liedjes die McCartney in de Morgan Studios opnam waren het freaky 'Glasses', een nummer gemaakt met wijnglazen, en 'Singalong Junk', een instrumentale versie van 'Junk'. Tijdens de opnamesessies ontstonden ook liedjes zoals het Polynesisch klinkende 'Hot As Sun' en het experimentele 'Kreen-Akrore'.

McCartney 02

Terug naar Abbey Road
Later diezelfde maand keerde McCartney terug naar bekend terrein. In de Abbey Road Studios ging de muzikant bezig met de laatste loodjes voor zijn eerste solo-album na The Beatles. Naast het afmixen van reeds bestaande opnames nam McCartney ook prachtige liedjes op zoals 'Every Night' en 'Maybe I'm Amazed'. Als laatste track werd op 25 februari 1970 'Man We Was Lonely' op de gevoelige band vastgelegd.

McCartney 01

'Junk' en 'Teddy Boy' werden daarna afgemixt en de nummers 'Hot As Sun' en 'Glasses' werden samengevoegd tot één nummer, waaraan ook nog een klein stukje uit het liedje 'Suicide' te horen was. Om te laten zien dat hij in zijn eentje ook in staat was om een prima album af te leveren bespeelde McCartney alle instrumenten zelf. Terwijl producer Phil Spector aan de slag ging met de opnames voor het Beatles-album Let It Be, werkte McCartney een studio verder aan de voltooiing van het album McCartney.

De Japanse persing van McCartney
De Japanse persing van McCartney

McCartney
Op 17 april 1970 verscheen het album McCartney in de Britse platenwinkels. Amerikaanse Beatlesfans moesten nog drie dagen langer wachten. Het verschijnen van het album werd echter overschaduwd door het nieuws dat McCartney bekend had gemaakt dat hij The Beatles had verlaten. In Groot-Brittannië wisten alleen Simon & Garfunkel het album van de eerste plaats in de albumhitlijsten te houden. Op 15 mei was McCartney in Amerika al meer dan 1 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het album zou daar drie weken op nummer 1 staan en kreeg een drievoudige platina-status.

De cassette van McCartney
De cassette van McCartney

De ontvangst van het album was nogal uiteenlopend. Zo waren sommigen teleurgesteld dat Paul McCartney uit The Beatles was gegaan om daarna met een plaat als McCartney op te duiken. Anderen zagen de plaat als een verzameling half afgemaakte liedjes en lieten weten dat de muzikant duidelijk had gemaakt dat hij niet zonder de diensten van producer George Martin kon. Zanger Neil Young daartegen noemde McCartney één van de puurste albums die de ex-Beatle ooit opnam, mede vanwege de simpelheid van het album.

Het album

McCartney A

Kant A:
01     The Lovely Linda     
02     That Would Be Something     
03     Valentine Day     
04     Every Night     
05     Hot As Sun     
06     Glasses     
07     Junk     
08     Man We Was Lonely     

McCartney B

Kant B:
01     Oo You     
02     Momma Miss America     
03     Teddy Boy     
04     Singalong Junk     
05     Maybe I'm Amazed     
06     Kreen-Akrore

McCartney back