Iran ontbreekt om praktische redenen op NSS

Het ontbreken van onder meer Iran op de top over nucleaire beveiliging (NSS) heeft praktische redenen. Bij de eerste editie van de NSS in 2010 hebben de Verenigde Staten gekozen voor een groep landen die representatief én slagvaardig genoeg was om succes te boeken, zei premier Mark Rutte (VVD) zondag. Nederland zag er geen heil in voor de top die maandag in Den Haag begint nieuwe landen uit te nodigen.

Premier Rutte sprak zondagmiddag de pers toe die voor de topconferentie, waaraan tal van wereldleiders deelnemen, naar Den Haag is afgereisd. De NSS is geslaagd als de kans dat nucleair materiaal in de handen van kwaadwillenden valt kleiner is geworden, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bij diezelfde gelegenheid.

Timmermans kan zich voorstellen dat sommige deelnemers aan de top liever hadden gezien dat ook het terugdringen van kernwapens op de agenda zou staan. Die landen, die vaak zelf geen atoomwapens bezitten maar hun buren wel, hebben Timmermans' oor. "Het is voor hen vast moeilijk te verteren, maar het gaat op de NSS om civiel nucleair materiaal." Voor het uitbannen van kernwapens zijn andere bijeenkomsten, aldus Timmermans.