Monsterfiles richting Franse Alpen

Richting de Franse Alpen staan zaterdag monsterfiles. Ook Nederlanders die op wintersportvakantie zijn vertrokken zijn daarin verzeild geraakt, zegt een woordvoerder van de ANWB. Niet alleen in de zomer kent Frankrijk een zwarte zaterdag. Deze zaterdag staat in het land ook bekend als zwarte zaterdag.

De grootste problemen zijn er op de A43 tussen Lyon en Chambéry. "Daar staat verspreid over verschillende stukken zo'n vijftig kilometer file", zegt de woordvoerder. "Een vakantieganger heeft ons laten weten dat hij al tweeënhalf uur stil staat."

Ook op de Fernpassroute tussen Duitsland en Oostenrijk staat veel verkeer vast. "Op de B179 heb je een tunnel bij Fussen, daar staat het aardig stil."

Op de A23 voor de Gotthardtunnel in Zwitserland staan geen extreem lange files. Maar binnen Zwitserland ligt wel sneeuw op de snelwegen. "Normaal krijgen ze dat er daar wel snel vanaf, maar deze keer is dat niet gelukt. Dat geeft in het binnenland veel extra vertraging", zegt de woordvoerder. Doorgaans houden Duitsland en Frankrijk op zwarte zaterdag tot ongeveer 16.00 uur last van files. "Maar het blijft niet al die tijd net zo erg als nu."