'Seksist' wordt premier van Australië

De Australische conservatief Tony Abbott heeft zaterdag met zijn Liberal Party de verkiezingen gewonnen. Hij profiteerde optimaal van een machtsstrijd in de regering, aanhoudende loftuitingen van mediamagnaat Rupert Murdoch, en zijn belofte om miljarden te steken in een ruime toeslag tijdens zwangerschapsverlof.

De 55-jarige conservatief is nooit echt populair geweest en wordt vaak polariserend genoemd. Julia Gillard, de eerste vrouwelijke premier van Australië, omschrijft Abbott als een 'vrouwenhater en een seksist'. Tijdens de vorige verkiezingen in 2010 won ze met haar Labor Party nipt van Abbott.

In juni werd Gillard vervangen door de zeer populaire ex-premier Kevin Rudd. Het leek een poging de partij een dusdanige oppepper te geven dat ook dit jaar de verkiezingswinst zou worden binnengesleept. Dat bleek dus vergeefs.

Volgens Labor komt het succes van Abbott grotendeels door News Corp, het bedrijf van Rupert Murdoch dat zeventig procent van de kranten in Australië bezit. Met krantenkoppen als 'Australia Needs Tony' is actief campagne gevoerd voor Abbott, terwijl Rudd belachelijk werd gemaakt. Murdoch, die met Fox ook in Nederland voet aan de grond krijgt, liet zelf duidelijk weten fan te zijn van Abbott.

Enkele flaters uit het recente verleden tastten Abbott in de peilingen niet aan. Nadat hij het 'seksappeal' van een vrouwelijke kandidaat een politieke troef had genoemd kreeg hij er flink van langs. Maar Abbott zei dat het om een 'charmant compliment' ging. De hoofdredactrice van een studentenkrant daagde een destijds 20-jarige Abbott voor de rechter, omdat hij haar in 1977 zou hebben betast. De aanklacht werd door de rechter afgewezen.

Tijdens de verkiezingscampagne probeerde Abbott een beeld van zichzelf te schetsen als een voorvechter van vrouwenrechten die zich niet door de regels van de kerk laat leiden. Zijn stafchef, Peta Credlin, zei in een interview dat Abbott haar pogingen via ivf-behandeling zwanger te raken steunt. Hij zou haar zelfs toestaan haar vruchtbaarheidsmedicijnen in zijn kantoorkoelkast te bewaren.

Zijn grootste troef was de belofte om jaarlijks 5,5 miljard Australische dollar (3,8 miljard euro) uit te trekken voor volledig betaald zwangerschapsverlof. Moeders krijgen dan zes maanden verlof met behoud van salaris. De maximale toeslag is 75 duizend dollar. Nu ontvangen moeders achttien weken het minimumloon van 622 dollar per week. Zelfs Abbotts politieke bondgenoten noemen het plan onhaalbaar. Het zou te duur zijn en de rijken te veel tegemoet komen.

De Australische feministe Eva Cox is in principe voorstander maar noemt Abbott desondanks 'verschrikkelijk'. "Hij heeft er een specifiek plan uitgepikt om vrouwen tegemoet te komen, maar het is niet wat je noemt een volledige sociale agenda." Ze wijst erop dat Abbott als minister van werkgelegenheid in 2002 fel tegenstander was van verplicht zwangerschapsverlof. Later hield hij als minister van volksgezondheid uit religieuze overtuiging een abortuspil tegen.