Stemmentellen Zimbabwe begonnen

De parlements- en presidentsverkiezing in Zimbabwe is woensdag vreedzaam verlopen. Rond half negen 's avonds sloten de meesten van de ruim 9000 stemlokalen. Een aantal bleven open om de laatste wachtenden de kans te geven hun stem nog uit te brengen.

Het tellen van de stemmen zou woensdagnacht al beginnen. De definitieve uitslag wordt aanstaande maandag verwacht. De opkomst was hoog ondanks twijfels over het eerlijke verloop van de stembusgang. De verkiezingen in 2002 en 2008 stonden bol van de stemvervalsing en geweld. Medewerkers van de stembureaus en waarnemers van de diverse partijen overnachten in de stemlokalen om te voorkomen dat er met de uitgebracht stemmen wordt gefraudeerd.

Waarnemers menen dat de hoge opkomst in het voordeel is van premier Morgan Tsvangirai en zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Zittend president Robert Mugabe, leider van de ZANU-PF partij, heeft al laten weten dat als hij verliest , hij af zal treden als staatshoofd. Mugabe is sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 aan de macht. Behalve een president kiezen de 6,4 miljoen geregistreerde kiezers woensdag ook 260 parlementsleden en twaalfhonderd gemeenteraden.