Meer gesjoemel met onderzoeken Radboud Nijmegen

Een promovendus bij het UMC St Radboud in Nijmegen heeft vorig jaar een flinke tik op de vingers gekregen voor het verfraaien van zijn onderzoeksgegevens. De onderzoeker kreeg een ernstige waarschuwing en zijn data mogen niet meer gebruikt worden voor wetenschappelijke publicaties.

Ook werd een ingediend onderzoeksartikel teruggetrokken door de medeauteurs, bevestigt een woordvoerder van de universiteit donderdag een bericht van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad. De zaak is niet eerder naar buiten gebracht, omdat in dit geval het belang van de betrokkenen belangrijker werd geacht dan het belang van openbaarheid. "Het is een oude zaak die is opgelost", zegt de woordvoerder.

De onderzoeker was promovendus aan de faculteit de natuurwetenschappen, wiskunde en informatica. Zijn directe begeleider ontdekte de fraude en trok aan de bel. De kwestie is onderzocht door een commissie voor wetenschappelijke integriteit.

De promovendus had zoals gebruikelijk een contract voor vier jaar. Toen dat afliep heeft hij geen verlenging gekregen.

Woensdag werd al bekend dat een onderzoeker bij het UMC St Radboud ontslag heeft genomen toen uitkwam dat hij onzorgvuldig was geweest met het verzamelen van onderzoeksdata. De wetenschapper werkte mee aan een groot onderzoek naar pijnbeleving. Op de formulieren waarop de onderzoeker zijn data verzamelde, ontbrak de handtekening van een tweede, onafhankelijke arts. Een commissie doet onderzoek naar eerdere wetenschappelijke publicaties van de man.

Dit najaar werd bekend dat de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel jarenlang onderzoeksdata verzon. De Universiteit van Amsterdam, waar Stapel in 1997 promoveerde, meldde donderdag dat de sjoemelende hoogleraar zijn doctorstitel vrijwillig heeft ingeleverd.