Interview: Scouting for Girls

Scouting For Girls was de opener van de maandag tijdens Pinkpop 2011, waar een recensent en fotograaf van FOK! rondliepen. Het optreden van SFG werd door velen bestempeld als een 'matig', 'slordig' en 'makkelijk' optreden, terwijl anderen het weer een heerlijk begin van de dag vonden. Hoe vonden de drie heren van de Britse band het festival zelf? FOK! sprak na het optreden Roy Stride (zang/keyboard), Greg Churchouse (basgitaar) en Peter Ellard (drums en percussie) over hun cd's, problemen tijdens shows en Eliza Doolittle.

Welkom in Nederland. Hoe bevalt jullie verblijf hier in Landgraaf tot nu toe?

Fantastisch. We konden ons geen beter weer wensen, maar er zijn ook erg veel andere leuke pluspunten. Een lekker groot publiek, een gesprek aangegaan met The Script, vanmiddag kijken naar Two Door Cinema Club. Geweldig!

Jullie moesten als openingsact spelen. Zagen jullie dit als voordeel of juist als nadeel?

Als voordeel. Het optreden was in onze ogen echt fijn om te doen. Vanaf het podium had je ook een geweldig zicht op het veld en op de roze petjes die vanaf de campings naar jou toe komen lopen. En dat we zo vroeg op de ochtend speelden was ook fijn, dan konden we later nog even de zon in.

Het album Everybody Wants To Be On TV is door de fans goed ontvangen. Hadden jullie dit verwacht?

Na ons eerste album: totaal niet. De cd Scouting For Girls was geschreven voor onze vrienden, maar sloeg daarna verrassend goed aan. Voor het tweede album hebben we ons echt meer naar voren laten komen als een band met lekkere, simpele popnummers. Gelukkig hadden we voor deze plaat ook meer tijd dan verwacht, wat ook weer scheelt.

Hebben jullie de productie van deze cd ook anders aangepakt dan jullie selftitled plaat?

We kunnen je het nog sterker vertellen: van de winst die we hadden van het eerste album hebben we een studio gekocht om het tweede album op te nemen. De plaat is nu echt gericht voor fans, voor het grotere publiek. Het is lekker in het gehoor en het staat vol lekkere meezingers.

Er komt binnenkort een bonuseditie van jullie laatste album uit. Is dit een opvullertje tussen het tweede album en een toekomstige derde?

Jazeker. We hebben een hekel aan bands die na een cd nauwelijks iets van zich laten horen. Volgend jaar maken we inderdaad een derde album, maar onze fans willen we alvast iets geven om naar te luisteren.

Wat kunnen we dan verwachten van het bonusalbum?

Er komen meer nummers op dan de originele Everybody Wants To Be On TV. We hebben voor het originele album nummers geschreven die het uiteindelijk niet haalden, maar nu dus wel op de bonus cd komen. Dit zijn vier tracks geworden. Naast dat komen er nog enkele remixes op van onze nummers van het eerste album zoals 'Elvis Ain't Dead' en 'She's So Lovely'. Tussen de release van dat album en nummer drie zal nog wel een single uitkomen, maar welke weten we nog niet.

Het is dus veilig om te zeggen dat jullie aan een derde album werken?

Werken...werken... We hebben wel materiaal. Zo in het zonnetje lijkt het niet alsof we hard aan het werk zijn, maar we hebben echt ontzettend veel zin in een volgend album. Naar ons gevoel lijkt het alsof dit het beste album gaat worden die we ooit hebben gemaakt, maar dat zegt iedere artiest natuurlijk over zijn eigen werk.

Vroeger hebben jullie pakketten gemaakt voor jullie fans, de Wolfcub Membership Packs. Is het nog mogelijk om hier aan te komen?

Ja, maar alleen via eBay. We hebben vernomen dat die items voor grof geld worden verpatst daar, terwijl ze ooit echt goedkoop waren. Als je lid werd van een fanclub van ons, dan kreeg je als introductie een pakketje met demo's die we toen hadden, cd's, kaartjes, badges, kortingspassen om naar onze optredens te gaan et cetera. We zijn er mee gestopt toen we zelfs voor en na optredens nog als een bezetene badges aan het drukken waren en lidmaatschapskaartjes te beschrijven. Het was ontzettend leuk om te doen, maar er ging gewoonweg veel te veel tijd in zitten.

Het optreden vandaag op Pinkpop ging nagenoeg vlekkeloos. Hebben jullie ook wel eens een ramp van een show gehad?

Heb je even? Roy heeft een tijd geleden zijn broek gescheurd tijdens een optreden voor 1200 meiden van 14 en 15 jaar, hij riep de naam van een verkeerd festival, tijdens een live televisieprogramma is hij op zijn bek gevallen toen hij struikelde over een ventilator, liep de verkeerde coulisse van een podium uit waar het donker was en brak daar zijn neus tegen een muur en ga maar zo door. Maar vandaag ging ook niet vlekkeloos. Tijdens de show probeerde Roy over het podium te sliden, zoals rockers vaak doen. Probleem was dat er een rubber mat op het podium lag, waardoor Roy niet alleen meteen tot stilstand kwam, maar ook ontzettende pijn aan zijn knieën had. Gelukkig hebben we wel genoten van vandaag, daar gaat het om.

Natuurlijk is het hier een ideale gelegenheid om te netwerken. Is er nog een act met wie jullie willen samenwerken?

De Foo Fighters, Kaiser Chiefs, the Script. Dat zijn toch wel dé drie namen met wie we wel een nummer willen maken. En natuurlijk Eliza Doolittle, waar we eventueel nog wel individueel een soloproject mee willen doen.